zondag 11 december 2011

Even toilets go to heaven...

Het was zover, om nog verder te kunnen hebben we uiteindelijk ons toilet moeten afbreken. Onze laatste vorm van beschaving is vervangen door een in de volksmond gekend 'dixie'-kotje.



Op werchter zou dit de grote luxe zijn, maar wij kijken toch uit naar onze meer permanente oplossing : )) 

Het toilet gebouw hebben we steen voor steen afgebroken. Zo hebben we veel goeie stenen kunnen recupereren. . 




Daarna bleek dat de beerput nogal vol zat. Blijkbaar heeft de vorige eigenaar bij de verkoop de beerput niet leeggemaakt. Ik moet zeggen dat ik dat bij de aankoop niet echt nagekeken had... dit was dan ook het uitgelezen moment om eens kennis te maken met de ruimingsploeg van De Bree



De Bree kon een leiding door ons huis leggen die +- 40m lang was. Ik was al gelukkig dat de koppelstukken niet lekten. Ze lieten mij ook weten dat deze put wellicht nog nooit leeggemaakt was. En toen ik later de ware omvang van de put zag, denk ik dat ze gelijk hadden. 


Nu de put leeg is, kunnen we de bodem kapot maken. Dit is nodig om later na regenval een opstapeling van water te vermijden. Dat en de put ligt net op de plaats waar ons later terras gaat komen... 
It's a dirty job, but someone's got to do it : )) En die 'someone' ben ik : )) 


Nadat je zo'n put hebt laten leegmaken blijft er natuurlijk altijd een klein laagje 'drek' achter. Gelukkig hadden we een kraantje om dat er uit te scheppen. 



 Ik denk niet dat het kraantje een lekker geurtje gaat hebben als we het teruggeven : )) Sorry kraanverhuurders : ))



De bodem bleek zo sterk dat de kraan er niet door kon. En we hebben het meer dan een paar keer geprobeerd : )). Er reste ons niets anders dan af te dalen in de put en met de drilboor een gat te maken in de bodem. We hadden eerst een trapje gemaakt om naar de put af te dalen zonder er echt in te staan.


Nadat we daarna onze kledij ritueel verbrand hebben, hebben we de put opgevuld met alle steenpuin die we nog konden vinden. 


Afvoeren steenpuin

Het is al een tijdje geleden sinds onze laatste post op de blog. Dat is niet omdat we niets doen, maar omdat we het te druk hebben om er iets op te zetten.

Ondertussen hebben we al ons steenpuin afgevoerd. En na al die afbraakwerken hadden we wel een hoopje steenpuin liggen...


Om onszelf een spierblessure te ontzien hadden we een leuk kraantje in huis gehaald. Dat maakt het werk een stuk eenvoudiger.


Het enige nadeel van dit kraantje was dat ze het al gebracht hadden voor 5h 's ochtends, en geparkeerd hadden in de noordstraat naast een etalage van een winkel en een geparkeerde auto. Als je nog nooit met zo'n gevaarte gereden hebt is het wel even zoeken hoe dat werkt. Helaas heb je heel weinig marge voor fouten als je tussen breekbare dingen moet vertrekken. Na veel vloek kreten had ik het spul eindelijk onder controle en kon ik door de noordstraat naar onze bouwwerf rijden.

Het werd al vlug duidelijk dat ons gras aan zijn laatste uren bezig was, en dat er niet veel meer van zou overblijven.





Iedereen wou eens met het kraantje rijden : )) Arme buren ...




We hadden natuurlijk ook een container laten komen om al dat steenpuin in op te bergen.


De container was al vlug vol en we hebben er dan nog een tweede moeten laten komen. In totaal hebben we 28.640 kg steenpuin afgevoerd.


Het resultaat... onze bouwput ziet er nu pas echt een bouwput uit. En we moeten nog een hoopje steenpuin afvoeren. Helaas is gemeente maldegem nu gestart met wegenwerken, hierdoor kunnen we geen containers ed meer laten komen tot de kerstvakantie. Het is dus wachten tot dan om de laatste afbraakwerken uit te voeren.


maandag 19 september 2011

Afbreken schoorsteen

Het eerste puntje op de lijst is het afbreken van de schoorsteen. Het spul staat echt wankel en kan eigenlijk bij de eerstvolgende grote storm omvallen. Naargelang de richting van de val zou de keuken van onze buurman wel eens een doelwit kunnen zijn.

Gezien de grote hoogte hebben we een hoogtewerker gehuurd. Deze kan tot 15m hoog, en dat is nodig omdat de schoorsteen zelf 14m is.


We hebben een dag nodig gehad om de hoogte werker op de juiste plaats te krijgen. Dat ding heeft grote problemen met een helling, en zit om de haverklap vast in de zachte ondergrond. Aangezien er een hoogteverschil van ongeveer 20cm zit tussen onze tuin en onze woning hebben we dus serieus veel moeten graven om de helling kleiner te maken. Daarna hebben we steenpuin moeten gieten op de route van de hoogtewerker zodat hij zich niet meer zou vastrijden. Een hele namiddag later staat de hoogtewerker eindelijk op zijn plaats.



Ziezo, na een goeie nachtrust kan er eindelijk gestart worden met afbreken. De gemeentewerker van dienst stapt vol goeie moed in zijn hoogtewerker. Al vlug verdwijnen de helm en de vest : )) 



Nadat ik de hoogte wat gewoon was ging het afbreken nog redelijk goed. Bij het afbreken besef je pas echt hoe wankel het ding staat. Als ik er bovenaan een goeie duw zou tegen geven dan zou hij meteen gevallen zijn. 



 


Ziezo, de schoorsteen is weg. Wat er ons nog rest is de opkuis van het steenpuin. Maar dat zal voor een andere keer zijn. Puntje 1 van onze lijst kunnen we al schrappen.





zondag 18 september 2011

Aannemer Hell

Nadat onze aannemer eerst in Juli ging starten, dan in Augustus, dan in September, en nu pas in Oktober (of misschien November) hebben we beslist om de" aannemer buiten te zetten en veel meer zelf te doen.
Een mens kan niet blijven wachten tot iemand eens zin heeft om te starten. 

Bovendien heb ik het niet voor mensen die zich niet aan afspraken kunnen houden.

We gaan dus nog veel meer zelf uitvoeren. Op die manier zijn we zeker dat het toch ooit eens gedaan zal zijn, en dat het ook degelijk gedaan is. Want zoals Roger altijd zegt ... "Wat je zelf doet doe je meestal beter".
Al ben ik niet zo tevreden over het woordje "meestal" in die zin.

Enkel voor het metselwerk en voor het plat dak (epdm) gaan we iemand met kennis van zaken inhuren.

Momenteel gaan we onderstaand lijstje doorlopen...

1. Afbreken schoorsteen (14m hoog)
2. Afbreken toilet en het laatste muurtje
3. Uitbreken oude funderingen
4. Uitgraven terrein en de funderingssleuven
5. Gieten funderingen
6. Aanleggen nieuw rioleringsnet
7. metselwerk op funderingen (betonblokken)
8. Opvullen terrein met aanvullingszand en gestabiliseerd zand

Als we dit al gedaan hebben dan gaan we zeer tevreden zijn. Als we dan nog een beetje geluk hebben met onze dakwerker en de metser dan zou het wel eens snel kunnen voorruit gaan.


zondag 21 augustus 2011

Gevelstenen schoonmaken


Zoals je wel al kon lezen is het de bedoeling dat we onze gevelstenen gaan recupereren zodanig dat er visueel niet zoveel verschil is tussen het oude en het nieuwe gedeelte. Tijdens het afbreken hebben we heel wat stenen aan de kant gelegd. Die moeten we nu eerst nog wat opkuisen zodanig dat de metsers er een mooie rechte muur mee kunnen zetten.

De enige handige manier die we gevonden hebben om de stenen schoon te maken is met een staalborstel op een boormachine.


De steen zelf klemmen we vast zodanig dat we er zonder probleem met de boor kunnen overgaan. Het resultaat is een steen die ontdaan is van alle cement- en kalkresten.


Ondanks onze boormachine blijft het een werkje van lange adem. We kunnen maar max 120 stenen per dag per persoon kuisen. Als je weet dat we er zeker 1600 nodig hebben dan zie je al snel in dat we nog veel kuiswerk hebben.

Dit is ons hoopje gekuiste stenen. Ze liggen klaar voor onze metser.


Dit is onze hoop stenen die nog wachten op onze staalborstel.




Only toilets survive


We zijn er bijna, enkel ons toilet laten we nog staan (om praktische redenen) tot we de exacte datum weten waarop onze aannemer kan starten. Het verschil met onze eerste foto's op de blog is enorm, er staat bijna niets meer.


Ons eenzaam toilet, met verderop onze hoop steenpuin die precies maar blijft aangroeien.


Het enige waar we nog niet zo goed weten wat we er mee moeten doen zijn een natuur stenen wasbak. Die weegt zo ongeveer een miljard kilo en kan ik zelfs niet verschuiven. Kapot slaan denk je dan, maar zelfs dat lukt niet. Na 15 min met de drilboor zit er een heel klein putje in.


Verder is er ook nog een XXL size poutrel die ik wel lichtjes kan opheffen, maar daar is ook alles mee gezegd.


We hopen dat onze aannemer met een kraantje deze zaken kan verplaatsen.

Plantjes verzetten

Tegen ons gebouw staat een hele grote hortensia. Het zou natuurlijk jammer zijn om die plant te verliezen. We ondernemen een moedige poging om de plant heelhuids te verplanten. We beseffen beiden dat dit niet eenvoudig zal zijn. Enerzijds verplanten we de plant op het verkeerde moment, maar het is ook nog eens onmogelijk om de plant zonder enige schade aan de wortels eruit te halen.


Om de plant eruit te halen hebben we de volgende techniek uitgedacht. We graven rond de plant zo diep mogelijk uit. Daarna leggen we in die geul een touw met een lus. Die touw hangen we aan de auto. We duwen op het gaspedaal en het touw zal de grond onder de plant wegsnijden.
Dat was de theorie, en voor één keer komt de theorie overeen met de praktijk. Het touw doet mooi zijn werk en de plant komt langzaam los. Na wat duwen- en trekwerk kunnen we de plant op een kruiwagen zetten.



We verzetten de plant naar de achterkant van onze tuin. Daar begint onze tuinier van dienst een putje te graven. Na enkele uren is de put eindelijk diep genoeg om de plant samen met wat meststoffen er in te zetten.


Het heeft ons veel moeite gekost, maar de plant staat er wel mooi. Het zal afwachten worden of we de wortels niet te zwaar beschadigd hebben en of de plant het zal halen.